Com triar el calçat adequat

Vostè camina cada dia sobre els seus peus, forçant-los a suportar el pes del seu cos. L’esforç repetit dels peus pot causar danys amb el temps. El calçat adequat pot ajudar-lo a protegir els peus. L’ús de calçat inadequat pot causar més problemes als peus. La següent informació està pensada per ajudar-lo a trobar un calçat que s’ajusti a les necessitats del seu peu.

Quina és la forma del seu peu?

Per obtenir calçat de la forma i mida adequades, necessita conèixer bé la forma del seu peu. Faci aquesta prova senzilla: Posi’s dempeus sobre un paper i traci el contorn del peu al paper. Té el peu recte o corb? Té algun tipus de problema, com un juanet, a causa del qual el contorn del seu peu mostra una protuberància al costat del dit gros del peu?

Com trobar un calçat a la seva mida

Porti amb vostè a la sabateria el paper on va tracar el contorn del peu per facilitar la cerca del calçat adequat. Quan li agradi un, posi-ho sobre el contorn al paper. El calçat ha de coincidir amb la forma del contorn. (Si té un juanet, és possible que el calçat no cobreixi la protuberància corresponent al contorn dibuixat. Cerqui calçat de pell suau que pugui estirar-se per adaptar-se al juanet). Un cop hagi trobat calçat que coincideixi amb el contorn, posi-s’ho. Doni algunes voltes per la botiga. Asseguri’s que no li fregi ni oprimeixi cap part dels peus. Si sent que són còmodes, ha trobat l’adequat!

El calçat adequat per a vostè

Un bon calçat té certes característiques que proporcionen comoditat i suport. També ha de tenir la mida i la forma adequades als seus peus. Cerqui un calçat que tingui una tela i un revestiment transpirables, com cuir o lona. Asseguri’s que les soles del calçat no siguin llises per evitar relliscades. Vagi a una bona sabateria perquè l’ajudin a trobar el calçat adequat.

Característiques d’un bon calçat

 • Cordons, tanques de velcro o hebillas: per donar-li suport.
 • Espai lliure a la puntera: Ha de quedar un espai lliure de ½ polzada (1,25 cm) entre els dits del peu i l’extrem del calçat.
 • Base arquejada: Que ajudi a suportar bé el peu.
 • Altura del taló: No ha de superar 1½ polzades (2,5 cm).
 • Part posterior ajustada: La part posterior ha de ser rígida i quedar ben ajustada (però sense apretar) per evitar que el peu es mogui dins del calçat.
 • Sola interna o plantilla plana: Sense vores ni asprors.

Consells per comprar calçat

A continuació s’enumeren algunes coses que ha de fer i no ha de fer quan vagi a la sabateria.

El que ha de fer:

 • Seleccioni calçat amb el qual es senti còmode: Úsalo a casa seva. Porti’l al seu proveïdor d’atenció mèdica especialitzat en peus perquè el revisi si és adequat per a vostè. Si no li queda còmode, retorni’l.
 • Faci les seves compres a la tarda: Ja que els seus peus llavors estaran una mica més grans.
 • Cada vegada que compri calçat, demani que li mesurin els peus: Mentre està dret. La mida dels peus varia amb el temps.
 • Esculli calçat adequat a cada circumstància: Els talons alts estan bé per a una sortida ocasional a la ciutat. Però per a l’ús diari, esculli un tipus de calçat més còmode.
 • Si ha de portar algun tipus de plantilla ortopèdica: Pose-la per provar-se’l.
 • Provi-s’ho als dos peus: Si té un peu de mida diferent a l’altre, esculli el parell de la mida que li serveixi pel peu més gran.

El que no ha de fer:

 • No compri calçat basant-se només en la mida: Provi-s’ho sempre, ja que les mides varien d’una marca a una altra i fins i tot dins de la mateixa marca.
 • No esperi que el calçat es vagi adaptant al peu: Si no li queda còmode a la sabateria, no el compri.
 • No compri calçat que no correspongui a la forma dels seus peus.

I les mitges?

Utilitzi sempre mitges amb el calçat. Les mitges ajuden a absorbir i reduir la fricció i la formació d’ampolles. En comprar calçat, utilitzi mitges suaus i amortidores amb vores que no li irritin els peus.

Si té problemes als peus

Alguns problemes de peus causen deformitats. Per això, pot resultar més difícil trobar calçat a mida. Cerqui calçat amb pell suau que pugui estirar-se sobre la deformitat. Si té juanets, compri calçat amb una punta més ampla. Per acomodar els dits “en martell” esculli calçat amb una punta alta. Si té problemes d’arc, necessitarà una plantilla ortopèdica. En alguns casos necessitarà calçat o aparells ortopèdics fets especialment a la mida dels seus peus.

Consulti al seu proveïdor d’atenció mèdica

Parli amb el seu proveïdor d’atenció mèdica sobre el tipus de calçat que necessita. Potser li pot recomanar una marca o una sabateria específica.